Які документи потрібно подати при прийнятті на роботу

Читайте на нашому сайті про офіційне оформлення трудових відносин.

Image
Відкрити сурдопереклад

Після виснажливих пошуків, проходжень співбесід і тестувань, коли довгоочікувана робота вже ваша, залишається останній етап, а саме – офіційне оформлення трудових відносин. Цей процес починається з написання відповідної заяви та подання пакету документів. Що саме до цього пакету, входить читайте на нашому сайті.

Відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП) обов’язкові документи, які необхідно надати роботодавцю для укладання трудового договору, наступні.

  • Паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • Трудова книжка (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Працівник, який приймається на роботу вперше і не має трудової книжки, має право надати роботодавцю письмову заяву з вимогою про оформлення трудової. Відповідно до статті 48 КЗпП роботодавець зобов’язаний протягом 5 днів виконати вищевказану вимогу.

В окремих випадках, передбачених законодавством, необхідно надавати документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші.

Деякі види робіт потребують спеціальних знань, тому під час прийняття на роботу працівник повинен пред’явити документи про освіту або професійну підготовку. Вимоги щодо рівня кваліфікації та освіти встановлені Довідниками кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Відповідно до статті 169 КЗпП для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці або таких, де є потреба в професійному доборі, роботодавець при прийнятті на роботу повинен  власним коштом організувати проведення попереднього медичного огляду. Якщо працівнику за результатами медичного висновку робота протипоказана за станом здоров’я, з ним забороняється укладання трудового договору (ст. 24 КЗпП).

Для осіб, які працюють з продуктами харчування, виховують та навчають дітей, працюють у сфері обслуговування (готелі, лазні, хімчистки, сфера косметичних послуг тощо), проходження медогляду є обов’язковою умовою при працевлаштуванні. Детальніша інформація викладена у Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам.

Особи з різною формою інвалідності повинні надати довідку медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) про присвоєння відповідної групи інвалідності та індивідуальну програму реабілітації, розроблену МСЕК. На підставі програми роботодавець має визначити можливість та умови виконання роботи, а також правильно облаштувати робоче місце.

Інші документи, які можуть знадобитись.

  • Відповідний військово-обліковий документ (для військовозобов'язаних – військовий квиток або тимчасове посвідчення, яке видають замість квитка, для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці);
  • Реєстраційний номер облікової картки платника податків (індивідуальний ідентифікаційний код);
  • Свідоцтво про шлюб (за умови зміни прізвища);
  • Довідка про відсутність судимості;
  • Свідоцтво про народження дітей.

Це всього лише орієнтовний перелік додаткових документів, але варто знати, що відповідно до статті 25 КЗпП, роботодавець не має права вимагати подання тих документів, які не передбачені законодавством.